sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Sarjavuosi 2015, osa 2/2

Ilman suurempia selostuksia, tässä loput viime vuoden sarjasuosikeista.

Vallan linnake (Borgen, 2010-2013):

Tämän tanskalaisen politiikan maailmaan sijoittuvan huippusarjan kanssa olen auttamattoman myöhäisherännäinen. Sarja tuli aikoinaan Yleltä, mutta keksin alkaa katsoa sarjaa vasta tänä kesänä, kun Ava alkoi sitä esittää. Pääosassa on Sidse Babett Knudsenin esittämä Birgitte Nyborg, joka sarjan alussa voittaa vaalit ja nousee Tanskan pääministeriksi. Sarja seuraa Nyborgia politiikan kulisseissa, julkisuudessa ja kotona. Keskiössä ovat kilpailijat, puoluetoverit, media ja puolueen spin doctor Kasper Juul, jota esittää Tanskan Joshua Jackson eli Pilou Asbæk. Vallan linnake on oivaltavaa, jännittävää ja ajankohtaista draamaa. Sarjan viimeinen, kolmas kausi päättyy Avalla viikon kuluttua. Onneksi Pilou Asbækia voi kuitenkin pian päästä seuraamaan Game of Thronesin 6. kaudella.

The Affair (2014-):

Ava näytti kesällä sarjan ensimmäisen kauden ja loppuvuodesta katsoin HBO Nordicilta kakkoskauden. Jutun juonena on perheenisän lomaromanssina alkava juttu pienessä lomakylässä New Yorkin rannikolla. Jotain tapahtuu kuitenkin myöhemmin ja True Detective -sarjan ensimmäisen kauden tapaan jaksoissa aina vilautetaan, kuinka hahmoja kuulustellaan kuolemantapauksen vuoksi jossain epämääräisessä tulevaisuudessa. Ensimmäisen kauden jaksot jakautuvat aina perheenisä Noahin (The Wiren Dominic West) ja lomaromanssin kohteen Alisonin (Ruth Wilson) näkemyksiin tapahtumien kulusta. Idea on mielenkiintoinen ja saa katsojan kiinnittämään huomionsa siihen, kuinka eri lailla hahmot näkevät oman ja toisten toiminnan. Sarjan molemmilla kausilla esiin nousee myös parisuhteen dynamiikka: tottuminen toiseen ja intohimon ylläpitäminen. Toisella kaudella näkökulma laajenee toisinaan myös Noahin ja Alisonin puolisoihin (Maura Tierney ja Amerikan Pilou Asbæk eli Pacey ei kun Joshua Jackson). Kakkoskaudella saavutetaan myös ensimmäisen kauden kuulusteluhetki ja mennään siitä ohikin, mutta cliffhangeriin homma silti jää. Pisteet toimivasta rakennekokeilusta ja Fiona Applen mieleen jäävästä alkutunnarista.

Game of Thronesin viides kausi:

Sarjan neloskausi päättyi jälleen keskeisen hahmon kuolemaan, eikä viitoskausi itse asiassa siinä mielessä eroa edeltäjästään. Tosin nyt jo julkaistut tulevan kuudennen kauden promokuvat paljastavat, että tällä kertaa kuolema ei taidakaan olla lopullinen. Viidennellä kaudella Lannisterin veljekset Tyrion ja Jaime lähtevät jälleen Kuninkaansatamasta kumpikin omille retkilleen. Jaime lähtee hakemaan hänen ja sisarensa Cersein lasta Dornesta, jossa kuollutta kumppaniaan sureva Ellaria Sand hautoo kostoa. Tyrion taas päätyy lohikäärmekuningatar Daenerysin luokse, jolloin vihdoin, neljän kauden jälkeen, Emilia Clarken ja Iain Glenin esittämät Daenerys ja Jorah Mormont pääsevät samaan kohtaukseen myös muiden GoT-hahmojen kanssa. GoT:ia vaivasi mielestäni etenkin ensimmäisellä katselukierroksella nimenomaan tarinalinjojen eriytyminen ja hahmojen seikkailut kaukana toisistaan. Viitoskaudella koetaan suuria mullistuksia, kun uskonto nostaa päätään Kuninkaansatamassa ja Aryan hahmo kokee täydellisen muutoksen. Lisäksi katselijoita kiusataan jättämällä neloskaudella muurin tuolle puolen päässeen Branin tarina kokonaan edistämättä. Nyt kun George R. R. Martiniakin vaivaa writer’s block, ei auta kuin odotella kuutoskautta…

Downton Abbeyn kuudes kausi:

Nyt se on ohi. Ei enää lordi Granthamia astelemassa Isis-koiran vierellä kartanon tiluksilla eikä palvelijainkellojen kilinää kartanon alakerrassa. Koko sarjan kuutoskautta leimasi tarinalinjojen vieminen kohti Julian Fellowesin suunnittelemaa täydellistä loppua kartanon asukkaille. Ja kieltämättä kaikessa hyvällä tavalla imelässä täydellisyydessään päätös olikin juuri sitä, mitä sopi toivoa: häitä, vauvoja ja leskikreivittären one-linereita. Viimeisellä kaudella keskityttiin mielestäni onnistuneesti etenkin Edithin työuraan ja koko sarjan ajan kieroilleen Thomasin herkempään puoleen. Ennen kaikkea sarjassa on ollut hienoa sen lukuisat eri tarinalinjat, jotka yhdistävät kartanon ala- ja yläkertaa. Eri tarinoiden kautta on sarjan edetessä nähty aikojen, tapojen ja tyylien muutos vuodesta 1912 vuoden 1925 loppuun, johon sarja päättyy. Kaikista liiallisista vankilasekoilusta huolimatta ikävä tulee.


Huh, sarjavuosi selätetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti